Nem csodafegyverekre, csak néhány tudatos döntésre van szükség ahhoz, hogy egészségünket felvértezzük a vírusok ellen.

levendulaÉrdemes a mostani helyzetben úgy gondolkodni szervezetünkről, hogy az összefüggéseket is látjuk, így arról beszélgettünk, hogyan tudunk szervezetünk fizikai és lelki síkján összhangban azért dolgozni, hogy az egyensúly, a jó áramlás, az egészséges immunrendszer segítségünkre legyen a kórokozók leküzdésben.

A mostani felfokozott és vírusoktól gyötört időszakban természetgyógyászként mit ajánlasz nekünk?

Lelki megnyugvást. Vagyis tegyük félre a félelmeket, a negatív gondolatokat. Minden félelem érzet, szorongásos állapot egyfajta stressz, ami változást hoz létre a szervezetben. Mit jelent ez? Azt, hogy a szervezet áramlásában elakadások, lassulások képződnek, amik máris gyengítik az immunrendszert.

Hogyan észlelhetjük ezeket az elakadásokat?

Ezeket a blokkokat nagyon könnyen észrevehetjük magunkon: ilyenkor tör ránk egy fejfájás, beáll a hátunk, feszül a nyakunk vagy az állkapocsizmunk. Ezek mind olyan jelek, amik arra utalnak, hogy feszültség van bennünk. Érdemes a test egyéb jelzéseit is figyelni, vagyis ha egy új, eddig nem jellemző fájdalommal találkozunk, akkor a stresszre is gyanakodhatunk. Fontos, hogy tegyünk ezek ellen, mert hosszútávon azt veszélyeztetjük, hogy a szervezetünk képes legyen fenntartani a folyamatos áramlási képességét. Jó áramlási képesség nélkül ugyanis fogékonyabbak vagyunk a betegségekre.

Mit tehetünk azért, hogy oldjuk a bennünk lévő haragot, fájdalmat, félelmet, amelyek egyaránt a stressz forrásai?

Mindenkinek javaslom, hogy legyen egy mantrasora. Vagyis három, négy, öt olyan mondata, ami pozitív töltetű, ami az ő félelmére ad pozitív megfogalmazásban választ. Abban a helyzetben, amikor egy pánikhangulat el tud uralkodni, és az emberekből a rosszabbik énüket hívja elő, ez nagyon sokszor a „nem vagyok szeretve” érzés megélését hozza el. Egy ilyen helyzetre nagyon jó mantrák lehetnek a következő mondatok: „Szeretet vesz körül”, „A világomban minden rendben van!”, „Egészséges vagyok!”, „Jól működik a tüdőm” Jól működik a szívem” – éppen az, ami rá illik. Amikor azt érzem, hogy valami miatt elbizonytalanodok – legyek bárhol is – elkezdem ezeket a mondatokat mantrázni. Mi áll mindennek a hátterében? A blokkok a tudatunkban alakulnak ki, de kötődnek a tudatalatti információhoz. A tudatalatti tartomány nem szelektál, de a tudattal nagyon jól edzhető, így a negatív információt, blokkot át lehet írni. Ehhez napi 1000-szer kellene ismételni a pozitív gondolatokat, ami nagyon soknak tűnik, éppen ezért, minél többet mondunk belőle, annál jobban érzékelhető a változás. Fontos lenne, hogy a nap nagy részét nyugalmi, jó kedélyű, szeretet teli állapotban töltsük.

kocogas

Lelkileg hogyan találhatunk megnyugvást?

A látás, a verbális befogadás nagyon fontos ilyen helyzetekben. Olvassunk olyan könyveket, nézzünk olyan filmeket, amik felderítik a lelkünket. Próbáljuk elkerülni, hogy a közmédiából felénk ömlő információk maguk alá temessenek. Legyünk együtt a családunkkal, érdeklődjünk a családunk tagjairól, biztosítsuk a szeretetünkről azokat, akikkel együtt élünk, mert minél több szeretetet adunk ki a környezetünkbe, annál több fog megjelenni energetikai szinten, és erre nagy szükségünk van.

Milyen alapvető szabályokat javasolsz ebben a kiélezett helyzetben?

Mindenekelőtt tartsuk be a higiénés szabályokat, azonban felesleges mindenféle vegyszerekkel dúsított anyagokat használnunk, mert a bőr mikrobinomját tönkre fogjuk tenni. Ha sérül, akkor ugyanúgy kitesszük magunkat a veszélynek. Így elsősorban bőrbarát megoldásokat keressünk. Nagyon jó az Audiron cseppből és a teafaolajból készített kézfertőtlenítő (5 csepp Audiron + 10 csepp teafaolaj), amit kis, fújós flakonban mindenhova magunkkal vihetünk.

Hogyan segíthetnek nekünk az illóolajok?

illoolajokPárologtassunk vírusölő, fertőtlenítő vagy éppen léleknyugtató illóolajokat. Kiegyensúlyoz a levendula, a citromfű, vagy a citrusos illóolajok, megelőzésre kakukkfüvet javasolok, ami a hurutos lerakódások feloldásában nagy segítséget jelenthet. Ebben az esetben fontos arra figyelni, hogy éjszaka nem menjen a párologtató, mert ingerelni fogja a légúti rendszert, és így nem lesz pihentető az éjszakánk. De az eukaliptusz, a borsmenta, a fenyő, mind segítségünkre lehet a megelőzésben. Napközben párologtassunk például kakukkfűt, este viszont levendulát, citromfüvet.

Megjelentek a diffúzorok. Ezeket javaslod, vagy a klasszikus párologtatókat?

Mind a kettőnek megvan a maga szerepe. A klasszikus illóolaj párologtató esetében az illat lesz az, amit érzékelünk, ami a limbikus rendszerünkre hat majd. A diffúzorok lényege, hogy a vízbe csepegtetett olajokat a készülék pára formájában juttatja a levegőbe, amit aztán belélegzünk. Ha diffúzort használnánk, néhány dologra oda kell figyelnünk. Egyfelől, hogy mekkora kapacitással működik. Mivel ezt négyzetméterre adják meg, így nagyjából el tudjuk dönteni, hogy melyik helyiség párásítására képes. Célszerű úgy elhelyezni a lakásban, hogy ott működjön, ahol a család legtöbb tagja tartózkodik, majd éjszakára vigyük be a hálóba. Nagyon fontos azt is nézni, hogy mennyire porlaszt, mert a legtöbb csak kifújja az illóolajjal kevert vizet. A lényeg az lenne, hogy porlasztott vízgőzt lélegezzünk be, mert így jut be a szervezetünkbe a hatóanyag.

Milyen apró, ám lényeges dolgokat tehetünk meg azért, hogy a szervezetünket, ezzel együtt az immunrendszerünket erősítsük?

Menjünk ki minél többet a természetbe. Nagyon érdekes, hogy ebben a kiélezett helyzetben a természet minket támogat: ragyogó napjaink vannak, elkezdett melegedni az idő, sokat süt a nap. Ezek mind olyan pozitív hatások, amik segítenek, hiszen tudjuk, hogy a nap mindig felderíti a lelkünket, emellett a D-vitamin termeléshez is hozzájárul. Legyünk ezért nagyon sokat friss levőn. Az oxigén fog segíteni abban, hogy a vérünk ne telítődjön fel salakanyagokkal, melléktermékekkel, hanem egy folyamatos friss állapotban legyen. Nagyon figyeljünk, hogy lélegezzünk. Használjuk, tágítsuk a tüdőnket. Napi 20-30 perc séta a friss levegőn már sokat hozzátesz az egészségünkhöz. Lehetőleg közben használjuk a tüdőnket, vagyis vegyünk mély és hosszú levegőt, hogy jól átjárja az oxigén a tüdőt.

Hogyan támogathatjuk még a szervezetünket?

zoldsegekMostanában sokat halljuk azt, hogy mindenki felvásárolta a lisztet, a cukrot, az étolajat. Pont ezek az anyagok azok, amik nem annyira segítik az immunrendszerünk helyes működését. Ellenben szerezzünk be és napi szinten fogyasszunk friss zöldséget, gyümölcsöt. Fontos, hogy hozzájussunk rostban gazdag élelmiszerekhez, hogy minél kevesebbet kelljen az emésztőrendszerünknek az emésztéssel bajlódnia. Kerüljük a kolbászok, konzervek, a füstölt áruk fogyasztását, mert ezek mind megterhelik a bélrendszert, az emésztő enzimjeinket, bélbaktériumainkat. Mivel vészhelyzet van – amire a lelkünk, az agyunk, sőt, a bélrendszerünk is stresszel reagál -, fontos, hogy fogyasszunk sok zöldet, akár zöld turmixokat. Olyan értékes gabonákat, mint a köles, árpa, hajdina, a rizs, továbbá magas tápértékű élelmiszereket, mint a csicseriborsó vagy a mungóbab.

Fogyasszunk táplálék kiegészítőket, vitaminokat?

vironalPróbáljunk a természetesség mentén haladni. Például jöhetnek a különböző méhészeti termékek, a propolisz, a virágpor, a méz, de természetesen a vitaminok is. Célszerű olyanokat választani, amik összetettek: tartalmazzák a szervezet számára szükséges napi vitamin mennyiséget, ezek mellett azonban pro- vagy prebiotikum is található benne, mert ezek segítségével jobban hasznosulnak a vitaminok. Túlzásokba ne essünk! Másik nagyon jó védelmet biztosító hatóanyag csoport a gombák. A miértre könnyű választ adni, hiszen a gombák segítik az oxigén megkötését a szervezetben, amivel a szabad gyököket tudjuk semlegesíteni. Legerősebb antioxidánsként kihagyhatatlan a hidrogénes víz, akár víz formájában, akár vízpára formájában. Megelőző cseppek közül a tüdőterületet erősítő Vironal cseppet, vagy az erős vírus, baktérium és gombaölő hatással rendelkező Grepofit cseppet javaslom.