A csapból is dőlnek rád az otthoni méregtelenítő arcmaszkok és más, a bőr méreganyagoktól való megtisztítását ígérő termékek, ám a valóság ettől kicsit messzebb van. Az olyan állításokkal jelölt anyagok, amik „pattanás méregtelenítő” jelzéssel vannak ellátva, még ennél is zavaróbbak és félrevezetőbbek, mert gyakran a pattanásra hajlamos bőrt még rosszabb állapotba hozzák.

Az igazság a méreganyagokról és a bőrről

A méreganyagok szinte minden pillanatban termelődnek körülöttünk: növények, állatok, rovarok, ipari hulladékok, emberek, dohányzás, háztartási hulladék, nehézfémek, autók, stb. által. A toxinok nem képesek a testet a bőrön vagyis a pórusokon keresztül elhagyni – ez fiziológiailag lehetetlen. Ez a munka elsősorban a vesékre és a májra, a szervezet méregtelenítő szerveire hárul, amelyek önmagukban nagyon jó munkát végeznek mindaddig, amíg egészséges vagy.

Néhány tanulmány utal arra, hogy az izzadtság „hordozóként” funkcionál a méregtelenítésben, mivel eltávolítja a nehézfémeket a testből. Még, ha az izzadtság útján ki is tudnánk a toxinok nyomait vezetni a testünkből, akkor is elhanyagolható hatása van ennek a folyamatnak. Ezért mielőtt naponta befészkelnéd magad a a szaunába, inkább gondold át, hogy tudnál változtatni az életmódodon, étkezéseden, mozgás rutinodon, amivel támogatni tudod a kiválasztó szervek működését.

A klasszikus civilizációs táplálékokról, a fehér lisztről, cukorról, nagy mennyiségű tejről és transzzsírokról való lemondással megteheted az első, nagy lépést. Ezek helyett fogyassz inkább zöldséget, teljes kiőrlésű  lisztből készült termékeket, diót, mandulát (napi adag annyi, amennyi belefér a markodba) és az ómega-3-t tartalmazó olajokat. A bélben saját gyulladásgátló bélbaktériumok vannak, amik mennyiségét élelmiszerrostban gazdag táplálékkal vagy bevehető probiotikumokkal lehet emelni, hogy ettől is pattanásmentes legyen a bőröd.

Létezik méregtelenítő bőrápolás?

bőr méregtelenítésLáthatod, hogy a méreganyagok nem távolíthatóak el a pórusokon keresztül, és a „méregtelenítő bőrápolás”-t ígérő termékekre vonatkozóan, soha nem határozzák meg, hogy milyen méreganyagokról is van szó. Tanulj meg különbséget tenni azon termékek között, amik a test toxinjainak bőrön keresztüli kiürülését ígérik és azok között, amelyek elősegítik bőr védelnét a környezeti ártalmakkal szemben. Az antioxidánsok olyan anyagok, amik valóban képesek megakadályozni a környezeti toxinok negatív hatását azáltal, hogy megszakítják a szabad gyökök által okozott káros hatásokat, ezért használd őket a napi rutinod részeként.

Segít a detox a pattanásokon?

A legtöbb termék, ami a pattanások eltávolítását ígéri, gyakran szárító és irritáló összetevőket tartalmaz, mint a menthol vagy az alkohol, amik csak súlyosbítják a bőr amúgy is sérült állapotát. A pattanások méregtelenítése termékek által azért nem működik, mert azokat elsősorban toxinok, a helytelen bőrápolási szokások és élettani hatások okozzák.

Jobb megoldás, ha NEEM kapszulát kezdesz el fogyasztani, ami belülről méregteleníti a bőrödet és ehhez olyan otthoni ápoló családot választasz, ami probiotikumokat tartalmaz.