Elképesztően felgyorsult körülöttünk a világ és ez testünk összes sejtjére hatással van. Minden információnak van egy bizonyos rezgése, ami erőteljesen befolyásolja működésünket, sajnos nem mindig a jó irányba. Agyunk az irányító torony és a belőle kifutó idegszálak a hírvivők. Ha folyamatosan gyors tempót diktálunk, akkor a továbbított információk is ezt sugallják, és létrejön egy ördögi kör. Ez befolyásolja öregedési ritmusunkat is, hiszen minden hamarabb történik meg, mint kellene.

Megfigyelhető, hogy a pubertás korúak nemi érése és a változókor is idő előtt kopogtat a kellemetlen kísérő tünetekkel együtt. Nincs idő nyugodtan enni, inni, pihenni.

Az elfogyasztott élelmiSZEREK (az elnevezés önmagáért beszél) kevés vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaznak, ami a sejtek idő előtti öregedéséhez vezet.

öregedés

Az idősebb korosztályból még láthatunk, szinte kortalan nőket és férfiakat, akiknek anno volt idejük „lenni”, és a fiataloknál időnként szembetűnő öregedési jelek vannak, mert ők abból a lassú életből már szinte semmit nem kapnak.

A másik óriási gond a felgyorsult városi élettel, hogy a rossz levegő és a rengeteg szorongás miatt, amit a teljesítménykényszer alakít ki bennünk, egyszerűen lekorlátozzuk a légzésünket. Ha nincs friss és elegendő oxigén a vérben, akkor elkezdünk szép lassan leépülni, megöregedni, mert a szabad gyökök folyamatos gyulladásokat alakítanak ki test szerte. Ez nyomot hagy a bőrünkön is, ami a legnagyobb felületű légzőszervünk.

Benne vagyunk egy mókuskerékben, hiszen mindenki szeretne kortalannak és üdének látszani, ezért sok mindenre hajlandó. Óriási mértékben megnőtt a kereslet az anti-aging termékek és kezelések iránt, ami szuper dolog, mivel egyre kiválóbb termékekkel rukkolnak elő a gyártók. Sajnos azonban a „gyorsélet” nem hagy időt a megelőzésre, pedig az igazi megoldást az jelentené. A pro-aging az egyetlen járható út, ha nem akarunk folyamatosan futni magunk után. És ezt már egész fiatalon el kell kezdeni beépíteni a mindennapokba.

A 15+ korosztálynak:

  • fontos az alapvető tisztálkodási szabályokat megtanulni, és alkalmazni is. Ha zavaró pattanások lepik el a bőrt, akkor az otthoni „sufnituning” helyett, bőrápoló szakembertől kell segítséget kérni, hogy elkerüljék a nyomot hagyó hegesedést. Ki kell alakítani a rendszeres, minőségi, nem „gyorsétkezdés” táplálkozást és be kell iktatni a mozgást a mindennapokba. Tudom, hogy nehéz, de ebben a korban kell megtanulni a helyes életvezetést, ami később mindent könnyebbé tesz.

A 20+ korosztálynak:

  • túlzások nélküliség: finom smink (szigorúan betartott letisztító rutinnal), krémeknél a kevesebb a több – legjobbak a magas oxigén tartalmúak. Hetente egyszer egy finom bőrradírozás, megfelelő mennyiségű vízfogyasztás belsőleg, és negyedévente beiktatott professzionális hidratáló kezelés, ami feszesen tartja a kollagén rostokat. Elengedhetetlen a masszázs is, mert segít megőrizni az izmok feszességét és lecsendesíti az elmét. A megfelelő fényvédelem rengeteg későbbi probléma kialakulását megelőzi. Kevés cigaretta (inkább semennyi) és mértékletes alkoholfogyasztás a szép bőr záloga.

A 30+ korosztálynak:

  • ebben az életkorban cél a szárazságból fakadó ráncok kialakulásának megakadályozása és a szemkörnyék ráncainak csökkentése. Elkezdődhet a hyaluron sav pótlása megfelelő szérumokkal és krémekkel. A C-vitamin antioxidáns hatásával kiváló megelőző és regeneráló hatóanyag. Kéthavonta ajánlott egy professzionális kezelés, ahol még mindig a hidratáción van a hangsúly. Remek transzdermális, fájdalommentes hatóanyag bejuttató kezelések vannak, amik segítik sokáig üdén és feszesen tartani a bőrt.

A 40+ és 50+ 60+ korosztálynak:

  • a bőr egyre szárazabb lesz, amit már zsírhiány is kísér. Szerkezete változik, elvékonyodik. Csökken a kollagén termelés, elmélyülnek a ráncok, megereszkedik. Fontos szerephez jutnak a krémekben a peptidek és az olajok, mint öregedést gátló hatóanyagok. Ügyelni kell a test megfelelő vitamin és ásványi anyag raktárainak feltöltésére. Én szívből ajánlom a kollagén tartalmú étrend kiegészítők fogyasztását is, mert nagyon sokat segítenek a bőrtónus megőrzésében. Fontos havonta rendszeresen professzionális kezelést is igénybe venni, hogy szép legyen az öregedés.

A legmodernebb hatóanyagok már sok cég otthoni bőrápoló termékében is jelentős mennyiségben benne vannak. Érdemes megkeresni azt a márkát, amelyik sokoldalúan biztosítja a minőségi, személyre, vagyis bőrre szabott ápolást, letisztítástól a táplálásig. A különböző szérumok és arcmaszkok rendszeres használata zseniálisan kiegészíti a professzionális kezeléseket.

A szalonkezelések közül én legeredményesebbnek a test saját öngyógyító és megújító folyamatait támogató kezeléseket tartom. Az oxigén, szén-dioxid és hidrogén bevezetése a bőrápolásba, olyan távlatokat nyitott a pro-aging előtt, amivel látványosan tompítható a felgyorsult élet okozta idő előtti öregedés.

Ha „rossz génekkel” vagyunk megáldva, és csupa ráncos nagynéni mosolyog a fényképalbumban, akkor se essünk kétségbe! A sejtek öröklött információi törölhetőek és felülírhatóak. Ehhez nagy tudatosságra van szükség, aminek első lépése, hogy nem adjuk fel, „nekem úgy is mindegy” felkiáltással.

A legjobb módszer a holisztikus életvitel kialakítása. A sejtek öregedéséért felelős telomerek hossza (a DNS szál végén találhatóak, mint cipőfűzőn a műanyag vég) befolyásolható. Ezek a bizarr nevű struktúrák oda figyelnek ránk, figyelik a viselkedésünket és lelkiállapotunkat is.

holisztikus élet

Csodálatos tény, hogy minden egyes sejtben vannak olyan hibernált gének, amelyek képesek a beteg és öreg sejteket újakra és egészségesekre cserélni. Az életmód változtatások drámai módon hatnak a génállományunkra is.

Étrenddel, pihenéssel, rendszeres mozgással – tudom, unalomig ismétel frázisok, de ennyire egyszerű- és sejtszinten ható kezelésekkel, bárkinek felszínre lehet hozni a szebbik arcát.