Napjainkban fontos téma, a pattanásos bőrök ápolásával foglalkozni, figyelembe véve, hogy hány ember szenved ettől a problémától. Bevallom, nekem szívügyem, mert sok-sok vendégem gondját sikerült már megoldanom egyedi, személyre szabott holisztikus bőrterápiákkal.

Ha Te is egyike vagy azoknak, akik szenvednek az érzékeny és gyulladt, ilyen-olyan kinézetű pattanásokkal fedett bőrüktől, akkor gondolom, azt érzed, mintha már mindent kipróbáltál volna, még sincs változás.

De azt tudod-e, hogy valójában mi is az akne?

Ezt a gyakori bőrbetegséget, szinte mindenki tapasztalta már magán. Kialakulásának oka, hogy a bőr pórusai eltömődnek. Megjelenési formája többféle lehet:

# zárt komedó: a szőrtüsző nyílását eltömíti az elhalt hámsejt és a faggyú. Emiatt a szőrtüsző kitágul és a normálisan termelt váladék felgyülemlik.

# nyílt komedó vagy miteszer: ezek sötétre színeződnek és a bőr felszíne felé nyílnak, ezért ki tudnak ürülni.

# akne: a felszínen pirosas színű kiemelkedések, amik azért alakulnak ki, mert a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik és be is gyullad.

# ciszta, tömlő: a bőr felszíne alatt található köteges csomók, melyeket a szőrtüszőben felgyülemlő váladék tölt ki.

Serdülőkori akne

akné kialakulása

Serdülőkorban fokozódik a nemi hormonokat termelő mirigyek aktivitása, mellékvese, petefészek és here számos megfelelő hormont termel. Ilyen hormon a tesztoszteron, egy férfi nemi hormon, ami a lányok vérében is megtalálható, csak kisebb mennyiségben, mint a fiúkban.

A faggyúmirigyek kivezető csöve a szőrtüsző csatornába torkollik. A falában lévő sejtek DNS-ét befolyásolja a tesztoszteron, ezért eszeveszett faggyútermelésre serkenti a faggyúmirigy sejtjeit. Ezek a sejtek, ha megtermelték a maguk adagját, akkor szétdurrannak, tartalmukat kiömlesztik a szőrtüsző csatornába, és felszívódnak. Rendes körülmények között ez a faggyú a szőrszál mentén a bőrfelszínre jut, ott kiömlik és védi a bőrt a kórokozóktól, puhává teszi, fényesíti a hajat, ápolja az ajkakat.

Ha túl sok a nemi hormon…

Ha túl érzékenyek a fogadóhelyek…

Ha túl rámenősek a faggyúmirigy sejtjei, akkor kitör a „pattifrász”. Brutálisan megnövekedett faggyúmennyiség jelenik meg a faggyúcsatornákban, ami kánaánként várja a zsírt kedvelő baktériumokat. A kis bajkeverők megemésztik a zsírt és korlátlan mennyiségben választják ki a végterméküket, amit zsírsavaknak nevezünk.

bőr atkaA savak irritálják a pórusok falát, ezért önvédelemből egyre több falsejtet termelnek, abban a reményben, hogy így mihamarabb megszabadulhatnak a váladéktól. Gyakran előfordul, hogy a pórus kijáratát elzárja egy szarudugasz, amit miteszerként ismerünk. Aminek fekete pont van a közepén, az a nyitott miteszer és nem a piszoktól sötét, hanem a bőrpigment (melanin) lerakódástól.

A zárt miteszerek tartalma sárgásfehéren dereng át és ezt is zsírsavak alkotják. Az akne magasba törő kiemelkedései azért alakulnak ki, mert a mélyről jövő faggyúmassza nem tud kifele ürülni a szarudugasz miatt. Felgyülemlik, egyre jobban kitágítja a pórust, míg az kis híján kifakad. Ekkor a belsőben gyulladáskeltő vegyületek szabadulnak el és kész a baj. Egyre vörösebb, vastagabb, nagyobb lesz és néha még gennykúpot is növeszt.

Ha nem sikerül időben szabaddá tenni a pórusokat, akkor a pattanás tartalma nem tud kiürülni és a faggyú baktériumostól és szarustól eggyel lejjebb költözik a bőrben, az irhába. Ebben a stádiumban kívülről már alig kezelhető. Bent viszont a falósejtek munkához látnak és dolguk végezte után heg jelzi, hogy jól dolgoztak.

A Staphylococcus aureus veszélyes baktérium, ami a bőrben képes egyedül is háborús állapotokat előidézni. Pusztulákat, azaz gennyhólyagos pattanásokat termel. A genny állaga a hígtól a tejszínszerűig terjed. A színéből és szagából értékes információkhoz juthatunk, az eredetüket tekintve:

kékeszöld: Pseudomonas aeruginosa baktérium okozza
vörösesbarna büdös: anaerob baktériumok okozzák, amik csak oxigénmentes közegben képesek élni, pl. E. coli
Folytatása következik……….