Egyre többször fordulnak hozzám ekcéma kialakulásával, atópiás dermatitisszel (bőrgyulladás) és az érintettek kétségbeesve keresnek megoldást az állandó vagy időnként fellángoló viszketésre és szárazságra. Leginkább szteroid tartalmú krémet kapnak a tünetek enyhítésére, de az csak részmegoldást nyújt. Az ekcéma tünetei szabad szemmel is jól láthatóak. Vörös foltokkal, először nedvedző hólyagocskákkal jelentkezik, majd a hólyagok felszakadva beszáradnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik.

Az ekcéma kialakulása

Táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, kozmetikum vagy ékszerek? Az ekcéma kialakulásának pontos okai nem ismertek, de belső hajlam és külső tényezők együttes hatásával magyarázható. Az ekcéma kialakulásának külső okai lehetnek a szennyezett, vagy bioaktív anyagokban szegény élelmiszerek, egyoldalú táplálkozás, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, antibiotikumos kezelések, légszennyezés (nehézfém terhelés), de a stresszes életmód is.  a változás.A belső hajlam immunológiai okokra vezethető vissza, ennek egyik gyökerét a bél mikroflórájában kell keresni, ami sokrétű biokémiai funkciókkal rendelkezik és összefüggésben áll az ember egészségével. Mindkét kiváltó ok ellen sokat tehetsz tudatos táplálkozással és életmódváltással. Kérj tanácsot szakembertől, hogy biztosan eredményes legyen a változás. Az ekcéma tünetei szabad szemmel is jól láthatóak. Vörös foltokkal, először nedvedző hólyagocskákkal jelentkezik, majd a hólyagok felszakadva beszáradnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik.

 7 lelki ok

  • alárendelem magam másoknak és mások elvárásainak
  • nem állok ki magamért, a véleményemért, a gondolataimért
  • nem magam irányítom az életem, hanem mások, ezt megalkuvással tudomásul veszem és hagyom
  • a bőr mutatja meg leginkább a szakralitás hiányát
  • a jövő ismeretlensége aggodalmaskodáshoz, szorongáshoz vezet
  • az ekcéma abból a belső feszültségből is táplálkozhat, hogy “én nem vagyok elég jó, a többiek mind jobbak nálam”- ez önértékelési, probléma, nincs elég önbizalmunk, nem szeretjük magunkat
  • nem én vagyok a fontos, hanem mások.

Milyen vizsgálatok tárhatják fel az okokat?

Az ekcéma kialakulásának a feltérképezése és a diagnózis felállításának első lépése a beteg részletes kikérdezése. A kivizsgálás menetét az egyéni tünetek, panaszok határozzák meg. Az allergia vizsgálat segítségével meghatározható, hogy a tüneteket élelmiszer, pollen, környezeti anyag, illatszer provokálja-e. Szükség lehet fogászati, gégészeti, belgyógyászati kivizsgálásra is.

Mi is az a mikrobiom?

Mikrobiom: szervezetünk belső pajzsa. A bélflóra jelentősége pár éve komoly figyelmet kap. Olyannyira, hogy egyes kutatók már az emberi szervek közé sorolják. Tudományos cikkek jelennek meg sorra arról, hogy a bennünk élő mikrobióták (baktériumok, vírusok és gombák) kölcsönhatásban állnak az emberi sejtekkel, jelentősen befolyásolják az anyagcserét és az immunválaszainkat is, fontos szerepük van nemcsak a testi folyamatokban, de akár az idegrendszer és a szem működésében is. Biztosan hallottad már az unalomig ismételt reklámszövegekben, hogy Bifidobaktérium és Laktobacillus. A furcsa nevük ellenére nagyon hasznos tagjai a bél lakóközösségének, mert túlsúlyuk képes megakadályozni a kórokozó baktériumok elszaporodását és felvértezik az immunrendszert a betolakodók ellen, így igazi testőrként óvnak a fertőző és atópiás (a velünk született, fokozott hajlam miatt kialakuló) megbetegedésekkel szemben. Ezért nagyon fontos tudatosan oda figyelned arra, hogy mindig toppon legyen a bél mikroflórád.

Ami jó a bélrendszerünknek, az jó az arcunknak is?

Bélbaktériumok

Bélbaktériumok

Úgy tűnik, igen és ez így összefügg a ekcéma kialakulásával is. A legújabb trend szerint, a problémás bőr regenerációját a probiotikum tartalmú krémektő lvárhatjuk, mivel ezeknek a humánbarát baktériumoknak többféle jótékony hatásuk van. Fermentációval(erjesztéssel) állítják elő őket, így kerülnek a bőrápolókba és támogatásuknak köszönhetően nő a bőr önmegújító képessége és hatékonyabban tud védekezni a külső negatív hatásokkal szemben. Jelentős mértékben ránctalanítanak, hidratálnak, óvják a bőr mikrobiom (mikrobák összessége) egyensúlyát is.

Kutatásokból az derült ki, hogy ha sérült a mikrobiom egyensúly, akkor ez közvetlenül vagy közvetve, de részt vesz a pattanások, ekcéma vagy más egyéb krónikus bőrbetegségek kialakulásában: bőrgát megváltozása – bőrbetegség – mikrobiom egyensúly szorosan összefüggenek egymással.

Itt tudsz szteroid mentes bőrápolót rendelni: https://vargaerika.hu/ambling-csomag/

Holisztikus megközelítés

kínai öt elem tan szerint, a Fém elem (szervek szintjén tüdő-vastagbél) külvilág felé megnyilvánuló szerve a bőr. Minden mindennel összefügg, ezért a testben is minden összhangban és harmóniában van egymással. Már az ősi tudás, is alátámasztja a gondolatot, hogy ha jól működik a bélrendszerünk és figyelünk rá, hogy megfelelően használjuk a tüdőnket, akkor nagyon szép és egészséges lesz a bőrünk is kevés lesz az esély az ekcéma kialakulására. Nagyon felszínessé vált a légzésünk és a stressz kiváltotta szorongás is csökkenti a tüdő működési kapacitását.

Öt elem tana

Öt elem tana