Az ásványi anyagok és vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet biológiai és biokémiai folyamatainak megfelelő fenntartásához. Ezen belül az izmok optimális működéséhez, a szívműködéshez, a vérképzéshez és a regenerálódáshoz is.Tested ásványi anyagokat előállítani nem képes, ahogy néhány vitamint sem, ezért ezeket az anyagokat neked kell biztosítanod az elfogyasztott táplálékon keresztül. Mivel pótolhatatlan szerepet töltenek be a szervezet biokémia reakcióiban és az elektromos impulzusok átvitelében, építőkövei a csontoknak, porcoknak és a vérsejteknek is, ha valamelyik hiányzik a szervezetből vagy mennyisége jelentősen lecsökken, az betegségben, szervi elégtelenségekben nyilvánul meg.

 

Nézzük őket egyenként:

 

zöldség levesKalciumhiány esetén csontritkulás, ízületi fájdalom, ekcéma, álmatlanság, depresszió, magas vérnyomás jelenhet meg.

Magnéziumhiány esetén keringési problémák és szívpanaszok, főleg aritmia, továbbá fáradtság és depresszió, valamint hörgőasztma léphet fel.

A krómhiány szorongásban és elégtelen cukor anyagcserében nyilvánul meg, és cukorbetegségbe is torkollhat.

A rézhiány a szervezetben vérszegénységhez, csontritkuláshoz és általános gyengeséghez vezethet.

A jód hiánya rendszerint fáradtságot és pajzsmirigy alúlműködést okoz.

A szelén fontos antioxidáns, hiánya szív- és májbetegség, ill. daganatos megbetegedések kialakulásához vezethet.

A vas nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez, ha kevés van belőle vérszegénység, emésztési panaszok és hajhullás keserítheti meg a mindennapokat.

A cink megfelelő inzulintermeléshez, sebgyógyuláshoz, jó halláshoz és számtalan biokémiai reakcióhoz szükséges ásványi anyag.

Foszforhiány esetén fáradtak és gyengék vagyunk, fájnak a csontjaink és szorongóvá válunk.

A szilícium a csontok, a köröm és a bőr egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet.

Sajnos ételeinkkel egyre kevesebb természetes eredetű ásványi anyagot tudunk a szervezetünkbe vinni (tápanyagszegény termőföldből hiányos termések lesznek) ezért jó minőségű étrend -kiegészítők segítségével kell pótolnunk őket. Ne feledd azonban: a jóból is megárt a sok!

A pótlást megalapozottan végezd, tartsd be az ajánlott adagolásokat és vedd figyelembe szervezeted aktuális állapotát és szükségleteit.