Az ásványi anyagok az anyagcsere minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Ha kevés jut belőlük a szervezetbe az különféle betegségek kialakulásához vezethet és hiányukat a bőrünk is megsínyli.

Miért fontosak az ásványi anyagok?

Egy egészséges felnőtt testtömegének 4%-a ásványi anyagokból áll. Ha figyelembe vesszük, hogy a maradék testtömeg 60-70%-a pedig víz, akkor máris nagyobb hangsúlyt kap ez a szám. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezetben, többen nagyon jó hatással vannak a bőrre is. Szépítik, de segítenek akkor is, ha valamilyen elváltozás, probléma alakult ki rajta.

Tünetek és megoldások

 

bőrszépítés

 

  • Ráncosodás, korai öregedés – Calcium fluoratum hiány

Bőrünk nagy mennyiségben tartalmaz elasztikus rostokat, amik a rugalmasságát biztosítják. Ha ezek a rostok elvesztik feszességüket, akkor a bőr megereszkedik, sőt még a nyirokrendszer sem fog tudni megfelelően működni, mert a nyirokcsomók megnagyobbodhatnak és megkeményednek. Árulkodó jelek a szem körüli szarkalábak és az úgynevezett kockaredők megjelenése, amikor a legyezőszerűen szétterjedő ráncokat függőleges ráncok keresztezik.

Milyen táplálékkal pótolható?

Hal, dió, mandula, teljes kiőrlésű gabona, vaj, szójabab, saláta, szilva, rebarbara.

  • Barnás, lilás bőr elszíneződés a szem alatt – Ferrum phosphoricum hiány

A reproduktív korban lévő nők 20%-a szenved vashiányban. A vas a vékonybélben szívódik fel, ezért kiemelkedően fontos, hogy a bél mikroflóránk megfelelő állapotban legyen. A vasfelszívódás másik fontos segítője a C-vitamin, mert elegendő mennyiség esetén sokkal kedvezőbb a vas hasznosulása. Viszont vannak felszívódást gátló anyagok is, mint pl. a kávéban és teában is megtalálható csersav. A vas kulcsfontosságú szerepet játszik a szövetek oxigén ellátottságában, ami a bőr szépségére is hatást gyakorol. Hiányában fakó, színtelen lesz a bőr és megújulási képessége is csökken.

Milyen táplálékkal pótolható?

Húsfélék, halak, különböző belsőségek, tojás. Bizonyos növényeknek is van vastartalma: spenót, gabona magvak, olajos magvak, paradicsom, földieper, datolya. Tudnod kell, hogy a „növényi vas” felszívódása sokkal rosszabb, mint az állati élelmiszereké.

  • Értágulatok, szem körüli grízesség – Kalium chloratum hiány

Szinte valamennyi életfontosságú sejttevékenységhez nélkülözhetetlen. Legfontosabb szerepe az idegsejtek és izmok ingerület átvitele, a sav-bázis egyensúly fenntartása, és a sejtek energiával való ellátása. Ha fokozzuk a szervezetbe bevitt mennyiségét, akkor megelőzhető a magas vérnyomás, a stroke és a vesekövek kialakulásának kockázata.

Milyen táplálékkal pótolható?

Burgonya, alma, füge, lencse, olívabogyó, zeller, paradicsom, citrom, napraforgómag, spenót, retek, banán, papaya.

  • Májfoltok az arc területén – Kalium sulfuricum hiány

Ez a só a szervezet méregtelenítési és kiválasztási folyamatait fokozza. Elsődlegesen a bőrt, a májat és a nyálkahártyákat segíti a tisztulásban. Hiánya esetén, extrém módon vágyunk a friss levegőre. A hirtelen sok új ősz hajszál megjelenése szintén árulkodó jele a hiányállapotnak.

Milyen táplálékkal pótolható?

Burgonya, banán, aszalt gyümölcsök, napraforgómag, zöldségek, tengeri hal, szárnyas hús, tojás, tejtermékek.

banán
  • Tág pórusok, finom hámlás, narancsbőr – Natrium chloratum hiány

Fontos szerepet játszik a folyadékelosztás szabályozásában. A szervezetből vizelettel és verítékkel kiürül, ezért állandó pótlásra szorul. Az elégtelen folyadékbevitel befolyásolja a szervezetben található mennyiségét, ezért a kiegyensúlyozott vízivás elengedhetetlen a pótlására.

Milyen táplálékkal pótolható?

Az étkezési sóval, amit mértékkel kell fogyasztanunk.

  • Zsíros, pattanásos bőr és száj körüli hosszanti barázdák – Natrium phosphoricum hiány

Napjainkban népbetegség a szervezet elsavasodása. A túlságosan sok hús és keményítő, valamint a rengeteg szénsavas ital, mind károsan befolyásolja a test ph-értékét. Ez az ásványi anyag az elsavasodás megakadályozója.

Milyen táplálékkal pótolható?

Rozs, borsó, eper, dió, répa.

A fentiekből látható, hogy a szép és egészséges bőrkép sok összetevőtől függ és akkor tudjuk a leginkább megőrizni üdeségét és ragyogását, ha nagy figyelmet fordítunk a kielégítő táplálkozásra, ill. a szervezetből hiányzó ásványi anyagok pótlására.