A miteszer vagy komedó fehér vagy fekete fejjel büszkélkedik. Az aknét pedig úgy lehetne szemléltetni, mint egy vulkánt. A tartalma lehet pépes, kenőcsös, de akár viasszerű is. Színe is változatos: fehér, sárgás, de borostyán színt is produkálhat. Kúpja a bőr megvastagodott kidudorodása, a krátert zsírdugó tömi el és a belsejében pedig faggyú, a pórusok faláról lehámlott sejtek és aknebaktériumok gyűlnek fel. Lent a mélyben a faggyúmirigy biztosítja a folyamatos utánpótlást. Ha kifakadás van, azaz kitörés, akkor csökken a nyomás és gyógyulás lesz a folyamat vége.

A rosszabbik változat, ha berobbanás van, mert ilyenkor óriási pusztítás történik, ami után lapos vagy bemélyedő heg keletkezik. Az ilyen markáns sebhelyek hatalmasra tágítják a pórusokat, amik a felszín alatti mikrogyulladások következtében alakulnak ki. A gyulladástól a csatorna rostossá válik és merevvé, ezért kitágul és nyitva is marad, mert nem tudja visszakarcsúsítani magát.

Miért az arcon, háton és dekoltázson alakulnak ki leginkább?

Azért, mert ezeken a területeken hatalmas faggyúmirigyek vannak és piheszerű szőrszálak, amik nem képesek kivezetni a nagy mennyiségű faggyút a felszínre. Ezért hamar bedugulnak a pórusok és kész a baj.

Nyomjam, vagy ne nyomjam?

Fel kell tenni ezt a költői kérdést, mivel a kísértés óriási. Pedig ha magad veszed kezelésbe az ügyet, előfordulhat, hogy csúnya sebhely marad utána. A pattanás kinyomásának nem lebecsülendőek a veszélyei. Ha mégsem tudsz ellenállni a kísértésnek, akkor a következő szabályokat tartsd be:

  • moss alaposan kezet, körmeidet tisztítsd meg
  • vágd le rövidre a körmödet
  • fertőtlenítsd le azt a területet, ahol ügyködni akarsz
  • ne nyomd tovább, ha enyhe nyomásra nem ürül ki
  • finom nyomás, pihi, szétfeszítés, szelíd nyomás – ez a trükk.
  • Milyen következményekkel járhat, ha rosszul nyomsz?

Ha nem fakad ki a pattanás finom nyomásra, akkor előfordulhat, hogy a tartalmát visszanyomod a mélybe. Riadó! Ettől a pórusban még jobban megnő a nyomás és a trutyi berobban az irhába = sebhely. Ha sokszor így teszel, zavaró barna foltokkal lesz tele a bőröd. Tényleg legyél óvatos, mert vannak az arcodon olyan területek, ahonnan az erek a koponyádba vezetnek. Ha nem szakszerűen nyomsz és kórokozók jutnak a mélybe, akár koponyán belüli tályog is kialakulhat. Nem finom…

Hogyan védekezz a pattik ellen?

A kencék időszakosan megoldást jelenthetnek, de hosszú távon csak a komplex terápiák hoznak eredményt. A gyógyszeres kezelések lehet, hogy gyorsan és látványosan orvosolják a problémát, de biztos, hogy valamilyen mellékhatással járnak. Vannak sokkal lágyabb, harmonizáló megoldások is. Határozottan kevesebb kockázattal jár az étrend megváltoztatása. Kedvezően befolyásolja a túlzott faggyútermelést és a gyulladásra való hajlamot.

Mit ne egyél?

probiotikum

probiotikum

A klasszikus civilizációs táplálékokról, a fehér lisztről, cukorról, nagy mennyiségű tejről és a transzzsírokról való lemondással megteheted az első lépést. Ezek helyett fogyassz inkább zöldséget, kovásszal készült kenyeret, diót, mandulát, aszalt gyümölcsöket. Kerüld a csokoládét, néha egy kis keserű csoki azonban kell a jókedv hormonoknak. A húsok helyett részesítsd előnyben a halféléket.

Az utóbbi időben az is bebizonyosodott, hogy a probiotikumok fogyasztása segíti a bélben található gyulladásgátló bélbaktériumok szaporodását és a bélfal egészségét, ami szemmel láthatóan egészségesebb, pattanásmentes bőrt biztosít neked.