Változóan fogadjuk és éljük meg az 50. születésnapunkat. Mivel bűvös szám, számos pozitív változást hoz. Ha a vicces oldalát nézzük, akkor:

1, már nem tartjuk legyőzendő akadálynak a sebességkorlátozást,

2, szex nélkül élhetünk, de a szemüvegünk nélkül nem,

3, titkaink biztonságban vannak, mert a barátaink sem emlékeznek rájuk,

4, bankrablásnál biztos, hogy bennünket engednek el elsőként.

Komolyra fordítva a szót, ötven felett sok-sok élettani és lelki változáson megyünk keresztül, amiről tudnunk kell, ha szeretnénk megélni jobbik énünket. Pozitív, hogy a nők háromnegyede azt vallja, hogy magabiztosabbnak érzi magát és elégedettebb a külsejével, mint a húszas éveiben. Sőt, úgy gondolja, hogy az élet kevésbé stresszes, mint korábban. Ahhoz, hogy az elkövetkező életszakaszok örömben és egészségben teljenek, fontos betartani bizonyos szabályokat.

 

Étkezés

zöldség italKevesebb kalória, magasabb tápanyag tartalom, ez a jó stratégia. Antioxidánsokban, rostokban gazdag zöldségek gyümölcsök előnyben, gyorsan felszívódó szénhidrátok hátrányban. Az étkezéssel kapcsolatos „izmusok” virágkorukat élik, mindenhol találunk okos tanácsokat, de dogmatikus elveket is. A legjobb, ha megfigyeljük saját testünket. Kitapasztaljuk, hogy mitől érezzük magunkat jól és energikusan, és mi az az étel, amit elfogyasztva rossz lesz a közérzetünk. Ez egyfajta önismerethez is elvezet, amivel tudatosabbá válunk és képesek leszünk irányítani életünket úgy, ahogy az nekünk a legjobb.

klimaxJó eséllyel ekkor ér el bennünket a klimax is, ami lopakodó rémként ránk-ránk ijeszt, előbukkan, majd visszavonul. A szerencsések szinte észrevétlenül túljutnak rajta, a kevésbé mázlisták pedig rendesen megszenvedik. Ha időben felismered a kis sunyit, akkor sokat tehetsz ellene. Nekem a legjobban az vált be, hogy a vese-húgyúti meridiánokat rendben tartottam. Erre kitűnő megoldás a reflexológia, mint alternatív gyógymód. Ha ez nem elérhető , akkor a RENOL  gyógynövény koncentrátummal is tudsz segíteni magadon. (ha szeretnél kedvezményesen rendelni, vagy tanács kell, írj nekem)

 

Vitaminok és ásványi anyagok

Ha mostanáig kerülted a bogyószedést, akkor itt az idő elkezdeni. Mi az, ami mindig kell:

 

D-vitamin

Hiánya nem egyszerű vitaminhiány, hanem az egészséges fejlődés vagy egyáltalán az egészség egyik alapvető akadálya. Ezért a D-vitamint mindenképpen érdemes pótolni. Befolyásolja a kalcium és foszfor csontokba való beépülését is, ezért különösen fontos a jelenléte. D-vitamin hiányában nagyobb eséllyel alakulhat ki szívbetegség, cukorbetegség vagy akár rák.

 

Kalcium

Ha kevés kalciumban gazdag ételt eszel, akkor a tested máshonnan fogja megszerezni a szükséges mennyiséget – például a csontjaidból. Pótlása azonban nem csak ezért fontos: a kalcium hozzájárul az idegek és izmok ingerelhetőségéhez, és az izom-összehúzódásban, a véralvadásban is szerepet játszik.

 

Cink

Szüksége van rá a szervezetednek, mert cink nélkül a sejtmembránok sérülékennyé és a káros hatásokkal szemben kevésbé ellenállóvá válnak, ami a sejt életképességének nagymértékű csökkenését vonja maga után. Részt vesz a vércukorszint szabályozásában, rendben tartja az anyagcserét, és általános detoxikáló szerepe is van.

 

E-vitamin

Az E-vitamin az egyik leghatékonyabb zsír oldékony antioxidáns. Védelmet nyújt a szív-és érrendszeri megbetegedések ellen, és az öregedést is lassíthatja. Az E-vitamin ereje abban rejlik, hogy megakadályozza, hogy az oxidáció károsítsa a sejthártyák többszörösen telítetlen zsírsavait. Segít semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket, így a rák ellen is felveszi a harcot, és erősíti az immunrendszert. 50 éves kor felett tehát elengedhetetlen a pótlása.


Foszfor

Bár a foszfor kis mennyiségben van jelen a szervezetben, mégis nagyon nagy szükség van rá 50 felett. Részt vesz a fogak és a csontok egészséges és erős felépítésében, az idegrendszer normális működésében, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcserében és az enzimek működésében is. A szervezet a tartalékenergia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza.

 

A mozgás öröme kortalansport

Ha rendszeresen mozogsz, könyörgöm abba ne hagyd! Ha pedig ezidáig teljes tunyaságban leledztél, akkor itt az idő belecsapni. Nem kell rögtön maratont futnod, elég ha az elején a napi 10 ezer lépést megteszed gyalog. Aztán fokozatosan növeled a távot, majd keresel egy hozzád illő tömegsportot. A testünk azt a részünket, amit nem használunk, szép fokozatosan leépíti. Fent már jeleztem, hogy a memóriánk úgy is véges, de ha ügyesek vagyunk szép és formás izmaink lehetnek helye.