Változókor. Így nevezzük azt az állapotot, amikor lecsendesedik a nemi hormonális aktivitásunk, véget ér a termékenység időszaka. Ez a folyamat különböző kellemetlenségeket hozhat magával, amik ugyan csak ideiglenesek – hőhullámok, pszichikai problémák, de akár memória zavarok és különböző fizikai panaszok is lehetnek – de annál kellemetlenebbek. Szerencsére hosszabb-rövidebb idő alatt, ahogy jöttek, úgy mennek, és a hölgyek ismét nagyon jó kondícióba kerülhetnek, visszanyerhetik testi-lelki fittségüket.

 

Mikor kezdődik?

A folyamat hossza és erőssége abszolút egyéni. Különböző korban kezdődik, néha akár idő előtt is, pl. 45 éves korban, de az esetek többségében csak az 50. életév után következik be. A lefolyása teljesen egyéni, vannak akik gyakorlatilag semmit sem vesznek észre, míg mások nagyon szenvednek. Amikor beköszöntenek a nehézségek, akkor a hagyományos orvoslásban általában hormonokkal szokták „gyógyítani”, ami azt jelenti, hogy női hormonok szedését írják elő, amiket kémiai úton gyártanak.

Sok nő ma már természetes hormonokat szed inkább, ún. fitoösztrogéneket, amelyek számos növényben, pl. a szójában találhatóak meg. Ez az út azonban nem nevezhető gyógyításnak, inkább a probléma egyfajta elhalasztásának, vagy mérséklésének.

A hormonok világa

Ahhoz, hogy kicsit mélyebb megismeréshez jussunk a hormonális folyamatok megértésében, beszélni kell a hormonrendszerről.

Van az agyunknak egy képződménye, a hipotalamusz. Működése nagyon fontos szerepet tölt be a változókorban.

Leginkább egy programozott rendszerre hasonlít, aminek feladata az egész hormonális világunk irányítása. Semmilyen hormont nem termel, de olyan anyagokat bocsát ki, melyek irányítják a hormontermelést. Az egyik anyag a termelést serkenti, a másik pedig a termelődést fékezi. Nélküle a szervezetben semmi nem működne. Szabályozza a test hőmérsékletet – akik állandóan fáznak, vagy éppen fordítva, mindig melegük van, biztosan gondjuk van a hipotalamusz irányító funkciójával. Szabályozza a jóllakottság és az éhség érzetet. Zavara esetén nem tudjuk, mikor érzünk jóllakottságot, és mikor nem. Érdekes, hogy ez az érzés gyermekeknél és állatoknál meg van, de a felnőttek elveszítik. Irányítja a szexuális tevékenységet, bizonyos időszakban meghatározza pl. a szexuális orientációt. Irányít egy bonyolult idegrendszert, a vegetatív idegrendszert is.

Ezt autonóm idegrendszernek is nevezik, mert nem irányítja az akarat és önállóan működik, azonban az utasításai nélkül a szervezetünkben semmi sem történik. Változó korban a vegetatív idegrendszer harmóniáját megborítja a hipotalamusz rendellenessége, ezért izzadás, rossz hőmérséklet szabályozás vagy hőhullámok alakulhatnak ki.

 

Hogyan csökkenthetőek a változókori panaszok?

 

idős párHa kellő időben és tudatosan felkészül egy nő a klimaxra, akkor különösebb kilengések nélkül áttud jutni a változásokon. A JOALIS méregtelenítési terápia kiváló megoldást biztosít erre a célra. Először általános méreganyag kivezetést végzünk, majd rátérünk a specifikus készítményekre, melyek a hipotalamuszt és a hipofízist, valamint a vegetatív idegrendszert harmonizálják.

A változókori panaszok egyáltalán nem természetesek, minden esetben valamilyen rendellenességet takarnak, és megszüntethetők, vagy – ami még jobb – elkerülhetőek!