Néha, a felnőtteknek is lehet pattanásuk. A hormonok és a táplálkozás mellett van még egy kiváltó ok, ami pattanást idéz elő, és ezt bizonyára már te is megfigyelted: stressz hatására a szervezetben stresszhormon szabadul fel, ami beturbózza a faggyúmirigyek zsírtermelését és a gyulladásra való hajlamot.

Ügyelj a kozmetikumokra

 

A fent említett okok mellett, nagy hangsúlyt kell fordítani a bőrápoló termékek helyes megválasztására is, mivel a túl zsíros kozmetikumok eltömítik a bőr pórusait és ezzel akadályozzák a faggyú távozását. Különösen akkor torlódik fel a zsiradék, ha a használt termék kőolajból származó olajokat tartalmaz, mint paraffin vagy szilikonolaj. Elkerülhető a „kozmetikumaknék” kialakulása, ha az akne bejáratát mindig csak ún. „nem komedogén” vagyis nem „mitesszerserkentő” termékekkel fedjük be.

Hol jött ki?

 

pattanás térkép

A pattanások helye a bőrödön sokat elárul a lehetséges okokról. A T-zónában, tehát a homlokon, az orr körül, jellegzetes serdülőkori tünet. Az arcon és a nyakon inkább felnőtt nőknél jelennek meg mély és fájdalmas pattanások. Sokszor előfordul, hogy tüszőrepedés és menstruáció előtt romlik a bőr állapota, mivel ilyenkor a legaktívabb a pattanást serkentő sárgatesthormon, és menstruáció előtt még az ösztrogén nevű pattanásgátló hormon szintje is csökken.

Okok és megoldások

 

A homlokon felbukkanó pattanások hátterében emésztési gondok (helytelen étkezésből adódó), felborult bioritmus, stressz és feszültség is állhat.

Megoldás: Minimum 7 óra alvás, megfelelő folyadékfogyasztás, valamit megfigyelés, hogy van-e valamilyen kapcsolat a pattanások megjelenése, és bizonyos ételek fogyasztás vagy szépségápolási termékek használata között.

Az arcot csúfítókat is okozhatja a stressz, de allergiára, tüdő- és gyomorproblémákra is utalhat. A túlevés, piszkos mobiltelefon, elhasználódott  ágynemű és elöregedett sminkecset is lehet kiváltó ok.

Megoldás: Fontos, hogy naponta kétszer megtisztítsd a bőröd, és figyelj jobban a kézmosásra is, főleg ha tömegközlekedéssel utazol. Gyakrabban válts ágyneműt és törölközőt, valamint a telefonod képernyőjét is fertőtlenítsd minimum egy nap egyszer.

* Az orron éktelenkedő elváltozásokat puffadás, székrekedés és a nem megfelelő étrend is kiválthatja.

Megoldás: B-vitamin, kevesebb fűszeres étel fogyasztása.

* A szemöldök közötti részen megjelenő pattanások talán a legzavaróbbak, mivel ezek vannak leginkább a középpontban. Hátterükben a máj elégtelen működése, rossz vérkeringés, túl magas zsír- vagy feldolgozott élelmiszerfogyasztás és alkoholbevitel áll.

Megoldás: Elengedhetetlen a megfelelő vízfogyasztás, a helyes/helyesebb táplálkozás és a gyakori arctisztítás. Időnként  májtisztító kúra beiktatása, amit gyógynövény koncentrátumokkal végezhetünk.

* Az állon jelentkező elváltozások utalhatnak vese- és hormonproblémákra, valamint arra, hogy valaki előszeretettel torkoskodik lefekvés előtt.

Megoldás: Ismét javíthat a vízfogyasztás, az ómega-3 zsírsavak, valamint a hormonháztartás helyreállítása.

* A nyakon éktelenkedő pattanásokra érdemes odafigyelni, mert torok-, mandulagyulladás is állhat a háttérben, sőt veszélyesebb pajzsmirigy betegségeket is leplezhet.

Megoldás: egy alapos kivizsgálás, állapotfelmérés feltárja a kiváltó okokat és megszüntetésük gyógyulást hoz.

A mellkason megjelenő pattanások hormonális elváltozásokat is jelenthetnek és gyakran a férfi nemi hormonok túlzott termelése is felmerül az okok között.

Megoldás: a hormonháztartás kiegyensúlyozása.

* A háton lévő pattanások emésztőrendszeri problémákra, a szervezetben felhalmozódott méreganyagokra vagy a kiválasztószervek, máj és vese, túlterheltségére is utalhatnak.

Megoldás: étrendi és életmódbeli változtatások, a kivezető szervek (máj, vese) működésének helyreállítása.